Mürsafi nedir? Faydaları nelerdir?
Diğer İsimleri : Mürr-ü-safi, Mürrisafi, Myrr, Myrrhe, Myrrh, Zift Mürr, Mürr Mekki
Botanik Bilgi : Burseraceae familyasından; çeşitli balsam ağaçlarından elde edilen reçine sakızıdır. Güzel kokusu vardır, ilk çağlardan beri kullanılır. Kokusu kuvvetli, tadı acıdır.
Bilinen Bileşimi : “Alcoolat de Fioravanti“, “Alcoolat de Garus” ve “Emplatre mercuriel“in içermektedir.
Çeşitli ağaçlardan elde edilen hoş ve güçlü kokuya sahip olan bir reçine türü olan ve toplumda pek bilinmeyen müsrafi genel olarak ağaçların üzerinde yer alan ve balımsı, yapışkan özelliğe sahip olan genel sağlık açısından birçok faydaları bulunan doğal bir şifa kaynağıdır. Zift Mürr yada Mürr Mekki adıyla da bilinen müsrafi daha çok Arap ülkelerinde bulunmakta olup ülkemizde ise daha çok baharatçılarda satışa sunulmaktadır. İlk Çağ döneminden bugüne dek başta Arap toplumlarında olmak üzere birçok medeniyetlerde çeşitli sağlık sorunları tedavisinde tercih edilen müsrafi, günlük olarak düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde etkisini daha kısa süreçler içerisinde göstermektedir.
Müsrafi Faydaları İse Şunlardır;
- Öksürüğün giderilmesine yardımcı olmaktadır.
- Solunum yolu rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır.
- Spazmların ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
- Nefes darlığı problemine fayda sağlamaktadır.
- Boğaz ağrılarının ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
- Ses kısıklığı rahatsızlığında faydalıdır.
- Etkili bir balgam söktürücüdür.
- Aybaşı düzensizliklerinde etkili sonuçlar sunmaktadır.
- Antiseptik ve uyarıcı özelliğe sahiptir.
- Sindirim sisteminin kuvvetlenmesini sağlamaktadır.
- Kötü ağız kokusunun kolayca giderilmesini sağlamaktadır.
- Özellikle semizotu ile birlikte karıştırıldıktan sonrasında tüketilmesi durumunda karın bölgesinde oluşan solucanların atılmasını sağlamaktadır.
- Sıtma hastalığında fayda sağlamaktadır.
- Antiseptik ve uyarıcıdır.
- Solunum yolu hastalıklarında kullanılır.
- Spazmları giderir.
- Aybaşı tutukluğunu giderir.
Mürsafi Pratik Kullanımı İse Şu Şekildedir;
Gargara uygulaması ile kullanılan mürsafi bu bakımdan önceden hazırlanan tentürden 1 çay kaşığı oranında alınarak 1 su bardağı içerisine atılarak iyice karıştırıldıktan sonrasında tüketilmektedir.

size sadece bir tık kadar uzaklıkta…
Mürsafi Kimler Kullanmadan Önce Doktora Danışmalıdır ?
Bilimsel olarak da herhangi bir yan etkisinin gözlemlenmediği mürsafi buna rağmen yüksek oranda tüketilmesine bağlı olarak bireylerde hafif düzeyli yan etkiler göstermesi söz konusu olabilmektedir. Bu bakımdan da, mürsafi kullanımında bireylerde hiper tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol gibi ciddi kronik türü sağlık sorunları söz konusu olması durumunda veya çocuk emzirme, gebelik döneminde bulunulması durumunda mürsafi kullanmadan önce mutlaka ilgili doktora danışılmasında fayda bulunmaktadır.
Mürsafi Kullanım Süreci Nedir ?
Doğal bir tedavi uygulaması olması sayesinde tercihe göre kısa, orta ve uzun dönemli olarak kullanılabilen mürsafi, ilgili sağlık sorunlarında günlük olarak belirtildiği miktardan kullanılmasında fayda bulunmaktadır. Genellikle en fazla 7 gün boyunca kullanılabilen mürsafi doktorunuzun uygun görmesi durumunda uzun süreçli olarak da kullanılabilmektedir.
Mürsafi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Her doğal tedavi uygulamasında olduğu gibi, mürsafi kullanımında da günlük kullanım düzeyine özen gösterilmeli ve olası yan etkilerine maruz kalınmaması açısından mürsafinin belirtilen miktardan kullanılmasına özen gösterilmelidir.
- Mürsafinin yalnızca yardımcı bir tedavi uygulaması olduğu bilincine sahip olunmalı ve ilgili sağlık problemlerinde ilk olarak doktora başvurularak gerekli tıbbi tedaviler gerçekleştirilmelidir.
- Alerjik reaksiyonların söz konusu olması durumunda mürsafi kullanımı öncesinde doktora danışılmalı ve doktorun onay sunması durumunda mürsafi kullanılmalıdır.
Etkili bir doğal tedavi yöntemi olması sayesinde uzmanlar tarafından da kullanılması tavsiye edilen mürsafiyi baharatçınızdan satın alarak günlük düzenli bir şekilde tüketmeniz yeterlidir.
UYARILAR:
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça:
Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi
Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi
Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi
Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık
Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi