Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Aktar Mehmet Özyürek’ ten ödem atıcı, kilo vermeye yardımcı, tansiyon, diyabet, kalp ve damar rahatsızlıklarda tedaviyi destekleyici harika bir içecek tarifi…
Özyürek’ in verdiği serinleten ve serinletirken de yararlı mı yararlı, toksin ile ödem de attıran karışımın hazırlanışı:
10 dal maydanoz, 2 dilim ananas (ya da yarım kivi), yarım yeşil elma, bir parça taze zencefil, 3 dal taze nane, yarım limonun suyu ile yarım salatalığı blendere atın. Güzelce çekin, Üzerine 2 su bardağı su ve 2-3 yemek kaşığı doğal, ev yapımı elma sirkesinden ekleyin. Tekrar Çekin.
Karışımı ağzı kapaklı cam bir kaba alın ve içine1 dal kabuk tarçın ile 1 şişe sade maden suyunu da ekleyin…
Karışımı buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın…
Sabah, öğle, akşam birer su bardağı için… Bardağınızı da limon veya taze nane yaprakları ile süslemeyi de unutmayın… Hem damağınıza hem de göz zevkinize hitap edecek karışımın tamamını gün içinde tüketmeyi unutmayın…
Her gün taze taze hazırlayın…
Gün içinde bol su tüketmeyi de unutmayın…
Afiyetle tüketmenizi dileriz…
https://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2023/05/gobek-yaglarini-eriten-limon-zencefil-nane.jpg400600mehmet Özyürekhttps://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2023/07/logocer-300x156.pngmehmet Özyürek2023-05-27 13:21:522023-05-27 16:38:51‘’Şişliklerim inmiyor, Ödemden kurtulamıyorum, ne yapsam kilo veremiyorum, tansiyon, diyabet, kalp damar gibi kronik rahatsızlıklarım var’’ diyorsanız işte bu formül tam size göre…
Koyu yeşil yapraklara sahip olan kızılcık farklı yöntemler üzerinden kullanılabilmektedir. Şerbeti ya da sirkesi ile beraber marmelatı ve suyu üzerinden de ele alınabilmektedir. Ekşi tadı olması ile beraber tarhana veya reçellerde değerlendirilen bir bitki olarak öne çıkıyor. Ancak özellikle sağlıklı bir besin kaynağı olmak üzere faydaları üzerinden ortak şekilde değerlendirilmektedir.
Kızılcık, kızılcıkgiller familyasından bir ağaç türüdür. En fazla 5–8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir.
Kızılcak hem vitamin deposu hem de mineral kaynağı olmak suretiyle pek çok önemli fayda sunmaktadır. Bu doğrultuda birçok farklı yiyecekte kullanım imkanı veren kızılcık, şu faydaları ile ön plana çıkıyor;
– Zengin lif yapısına sahip olduğu için kan basıncını dengeler. – C vitamini içerdiği için grip ya da soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelir. – Kanın pıhtılaşmasının engellenmesi noktasında önemli rol oynar. – İçerdiği Salisilik asit ile beraber tümör oluşumunu engeller. – Kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik sağlığını korur ve güçlendirir. – İltihapları hızlı bir şekilde tedavi eder. – İdrar yolu enfeksiyon sorunlarına iyi gelir. – Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bakterilerin gelişmesini önler. – Melatonin hormonunu desteklediği için rahat bir uyku imkanı verir.
Bu gibi pek çok farklı faydası ile beraber kızılcık değişik yöntemler üzerinde kullanılabilir.
Kızılcık Suyu Neye İyi Gelir?
Özellikle kızılcık suyu üzerinde çok sık kullanılan ve tüketilen besin kaynaklarından biridir. Sağladığı faydaları arasında en önemlisi kardiyovasküler rahatsızlıklar ve kalp sorunları için birebir çare üretmesidir. Bu tür hastalık riskini önemli oranda azaltır. Aynı zamanda arterlerde plak oluşumunu önler ve kalbe düzenli oksijen ile kan akışını destekler.
Bu sayede kalp krizi ile beraber felç gibi tehlikeleri önleyici bir etki sağlar. Kızılcık suyunun faydaları arasında en önemli unsurlardan biri İdrar yolu enfeksiyonlarını önlenmesidir. Özellikle İdrar yolu bölgesinde oluşacak bakterileri önler. Diğer yandan kanser hücreleri ile savaşma noktasında güçlü bir önderlik yapar.
Kızılcık Şerbeti Neye İyi Gelir?
Kızılcık meyvesinin birbirinden değişik faydası varken, aynı zamanda kızılcık şerbeti de yine önemli faydalar getiriyor.
– İçermiş olduğu C vitamini sayesinde soğuk algınlığına iyi gelir. – İdrar yolu tıkanıklığını önler ve daha sık tuvalete gitme imkanı verir. – Pek çok farklı kanser çeşidinin tedavisi konusunda etkilidir. – Kalbe giden damarların açılmasında destek sağlar. – Ağız ve diş sağlığı için önemlidir. – Kemik hastalıkları tedavisi için önemli bir destek verir. – Akciğer iltihabına karşı önemli bir şifa sağlar. – Saç ve cilt bakımı için birebir katkı sağlayan önemli kaynaklardan biridir. – Özellikle böbrek taşı oluşumuna karşı önemli bir savunma sağlar.
Kızılcık Sirkesi Neye İyi Gelir?
Kızılcık sirkesi özellikle bakterilere karşı oldukça etkilidir. Pek çok farklı bakterinin vücutta oluşumunu engeller ve dış etkenlere karşı korur. Aynı zamanda kolesterolü dengeleyici bir etkisi vardır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı da yardımcı olur. Böylece kardiyovasküler hastalıklar için kullanılan bir besin kaynağı olarak öne çıkıyor. Genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirerek, daha sağlıklı bir yaşam imkanı sunar.
Kızılcık Bitkisinin Zararı Var mı?
Eğer aşırı tüketilirse kızılcığın belli başlı bazı zararları söz konusu olur. Özellikle kalp ritim bozukluğu ya da panik atak gibi sorunlar taşıyan kişiler mutlaka uzman bir doktora başvurmak suretiyle kızılcığı değerlendirmelidir.
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça:
Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi
Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi
Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi
Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık
Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi
https://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2021/02/kızılcık-3.jpg471840mehmet Özyürekhttps://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2023/07/logocer-300x156.pngmehmet Özyürek2021-02-26 21:53:072021-02-26 21:53:08Kızılcık Faydaları Nelerdir? Kızılcık Suyu, Şerbeti Ve Sirkesi Neye İyi Gelir?
Uykusuzluk mu çekiyorsunuz ve iyi bir gece uykusu çekememekten bıktınız mı? Peki, kedi otunun uykusuzluk, kaygı ve siniri hafifletmek için kullanılan bir bitki olduğunu biliyor muydunuz?
Araştırmalar, kedi otunun doktorlar tarafından sakinleştirici etkileri ve anti-anksiyete için yaygın olarak kullanılmasını sağlıyor.
Daha önce kedi otu aiçmiş ve hatta bunu fark etmemiş bile olabilirsiniz. Zira, kedi otunu çay karışımlarına eklenmesi oldukça yaygındır. Bu ot sağlam bir uyku sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kaygıyı da giderebildiği ve kan basıncını bile düşürebildiği söylenir.
Kedi Otu Kökü Nedir?
Kedi otu kökü, Valerianaceae familyasından gelen çiçekli bir bitkidir. Bitki, yaz aylarında çiçek açar ve tatlı pembe veya beyaz çiçeklere sahiptir.
Kedi otu Avrupa’ya ve Asya’ya özgüdür ve şimdilerde Kuzey Amerika’da da yetiştirilmektedir. Kedi otunu eski Roma zamanından beri şifalı bir bitki olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
Kedi otu, valerenik asitler, daha az uçucu seskiterpenler ve valepotriatlar dahil olmak üzere uçucu yağlar içerir. Bu aktif bileşenlerin vücudun merkezi sinir sistemi üzerinde sakinleştirici ve onarıcı bir etkisi vardır.
Kedi Otu Faydaları Nelerdir?
Doğal Bir Uyku İlacı
Araştırmalar kedi otu yağının uykuya dalmak için gereken süreyi azalttığını ve uyku kalitesini artırdığını gösterir. Eğer uyuyamıyorsanız bu yağ tam da aradığınız şey olabilir. Birçok reçeteli uyku ilacının aksine, kedi otu oldukça az yan etkiye sahiptir ve sabah uyuşukluğuna neden olma olasılığı daha düşüktür.
Kediotu kökü genellikle uykusuzluğu tedavi etmek için şerbetçiotu ve limon balsamı gibi diğer sakinleştirici otlar ile birleştirilir. Kedi otu, yatıştırıcı bir etki yaratan linarin adı verilen bir kimyasal içerir ve böylece oldukça derin uyumanızı sağlar.
Kaygınızı Azaltır
Bilim adamları, kedi otunun gama aminobutirik asit (GABA) adı verilen bir kimyasalın miktarını arttırdığını bulmuşlardır. GABA sinir hücrelerini düzenlemeye yardımcı olur ve kaygıyı yatıştırır.
Kedi otu gibi bitkisel bir ilacın, ciddi yan etkileri olmadan diğer reçeteli ilaçlar gibi etkilere sahip olması şaşırtıcıdır. Sakinleştirici ilaçlar veya antidepresanlar kullanıyorsanız, aynı zamanda kedi otu tüketmemelisiniz.
Kan Basıncısını Düşürür
Artık kedi otunun zihin ve beden için sakinleştirici bir etkisi olduğunu bildiğimize göre, muhtemelen kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini duymak şaşırtıcı olmaz. Kedi otunun stres ve anksiyete için etkili olan bileşenleri, aynı zamanda vücudun kan basıncını düzgün bir şekilde düzenlemesine yardımcı olur.
Yüksek tansiyon rahatsızlığı, inme ve kalp krizi riskini arttırdığı için kesinlikle kaçınmak istediğiniz bir durumdur. Çalışmalar, kedi otu kökü içeren takviyelerinin kan basıncını azaltmaya ve kalp sağlığınız üzerinde doğrudan pozitif etkisi olduğunu göstermektedir.
Adet Kramplarını Azaltır
Kedi otunun rahatlatıcı etkisi, adet kramplarını rahatlatmak için doğal bir seçenek olabilir ve kadınlar arasında yaygın bir sorun olan adet kramplarının şiddetini ve rahatsızlığını azaltır. Kedi otu doğal bir yatıştırıcı ve antispazmodiktir, yani kas spazmlarını baskılar ve doğal bir kas gevşetici görevi üstlenir.
Stresinizi Azaltır
Kaygıyı azaltarak, uyku uzunluğunu ve kalitesini artırarak, kedi otu günlük stres yönetimine önemli ölçüde yardımcı olabilir. Kronik stres sizi endişeli hissettirebilir, ancak bu endişe daha da stresli hissetmenize sebep olabilir.
GABA seviyelerini iyileştireren kedi otu, hem zihnin hem de vücudun rahatlamasını sağlar. Ayrıca, araştırmalarına göre kedi otunun, serotonin seviyelerini korumaya yardımcı olarak, hem fiziksel hem de psikolojik stresi bastırdığı gözlemlenmiştir. Serotonin, ruh halini düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmitterdir.
Kedi Otu ve Melatonin
Melatonin, epifiz bezinde üretilen bir hormondur ve vücudun uyku-uyanıklık döngüsü ile yüksek derecede korelasyon gösterir. Vücut, güneş battığında ve karanlık oluştuğunda aktif olarak kana salınan melatonin üretmeye başlar.
Genellikle bu, saat 9:00 civarında meydana gelir. Sonuç olarak, kandaki melatonin seviyeleri keskin bir şekilde yükselir ve daha az uyanık hissetmeye başlarsınız ve böylece uyku daha davetkar hale gelir.
Kullanımlar ve Önerilen Miktar
Kedi otu, online olarak veya sağlıklı besin satan mağazalarda çeşitli formlarda satın alınabilir. Kapsül formunda, toz halinde, çay ve sıvı ekstrakt olarak satılmaktadır. Kedi otu hağı takviye olarak sıklıkla tercih edilse de harici olarak uçucu yağ formunda da sıklıkla kullanılır
Kedi otu, iki hafta veya daha uzun süre düzenli olarak sonra etkisini gösterir. Kedi otu takviyesinin etkilerinin hissedilmesi birkaç hafta sürebilir.
Uykusuzluk için önerilen dozlar aşağıdaki gibidir:
Kedi otu çayı: 1 çay kaşığı (2 ile 3 gram) kurutulmuş kök üzerine 1 bardak kaynar su dökün ve 5-10 dakika demleyin. Sıvı ekstraktı: 1/2 – 1 çay kaşığı (1 ile 2 mL) Kuru toz ekstrakt: 250 ile 600 miligram Uykunuz düzene girdiğinde, iki ile altı hafta boyunca kedi otu almaya devam etmeniz önerilir. Anksiyete için günde üç ile dört kez 120 ile 200 miligram tüketmeyi denemelisiniz.
UYARILAR:
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça:
Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi
Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi
Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi
Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık
Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi
https://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2021/02/kedi-otu-cayi.jpg7001200mehmet Özyürekhttps://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2023/07/logocer-300x156.pngmehmet Özyürek2021-02-20 22:06:372021-02-20 22:39:37Kedi Otu ile Uyku Düzeninizi Tekrar Kurabilirsiniz!
Kantaron yağı nedir? Kantaron yağı neye iyi gelir?
Kantaron yağının kullanım alanları ve faydalarıyla ilgili merak ettiğiniz her şey!
14. yüzyıldan beri kantaron bitkisi hemen hemen birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Bu şifalı bitki günümüzde Sarı Kantaron olarak geçmektedir. Yaprakları altın sarısı olan bitkinin bilinen hiçbir zararlı etkisi yoktur. Doğal yollarla yetişen Sarı Kantaron bitkisi içeriğindeki bulunan yağı ile hastalıkların tedavisinde kullanılır.Birçok hastalığa iyi gelen Kantaron yağı ile ilgili tüm merak edilenler…
Kantaron yağı ne işe yarar?
Kantaron yağı birçok hastalığa karşı tedavi amaçlı kullanılan ve hiçbir yan etkisi olmayan Kantaron bitkisinden elde edilmektedir. Kantaron yağı; iltihap, yara iyileştirme, antiseptik ve kanama durdurma gibi özelliklere sahiptir.
Ayrıca, içinde bulunan hiperisin maddesi beyin sinirlerinin yumuşamasına sebep olur. Böylece depresyona karşı doğal antidepresan olarak da kullanılmaktadır.
Kantaron yağı nedir?
Kantaron yağı, yine adını aldığı kantaron bitkisinden elde edilir. Diğer bir adıyla bibirdelik otu olarak da bilinmektedir. Kantaron bitkisi, güneş ışığından beslenmektedir. Güneş ışığı, kantaron bitkisinin yetişmesinde ve yağ noktacıklarının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynar. Kantaron yağı ev ortamında kolaylıkla yapılabilir.
Kantaron yağı nasıl yapılır?
Kantaron yağının evde kolay yapımı aşağıdaki gibidir.
Toplanan kantaron bitkisinin çiçekleri, yaprakları ve sapları bir kap içerisinde nazikçe ezilir.
Nazikçe ezilen bitki, ezme kıvamına gelince bir kavonoza konularak ezme haline gelen bitkinin üstü tamamen kapanana kadar zeytinyağı ile kaplanır.
Yapılan karışım bir hafta kadar güneşte kavozun ağzı açık olarak bekletilir.
Bir hafta boyunca günde bir defa karışım çalkalanarak karıştırılır.
Bir hafta sonrasında kavonozun ağzı kapatılır ve karışım günde birkaç saat güneş alan bir yerde bir ay boyunca dinlenmeye bırakılır.
Bir ayın sonunda kapak açılarak yağ süzülür.
Süzülen yağ, serin ve güneş almayan bir yerde uzun bir süre muhafaza edilir.
Sarı kantaron yağı düzgün bir şekilde yapılır ve muhafaza edilirse senelerce bozulmadan kullanılabilir.
Kantaron yağı neye iyi gelir?
Kantaron yağının iyileştirici ve sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Birçok hastalığa iyi gelen bu mucizevi bitkinin yani Kantaron yağı faydaları ise aşağıdaki gibidir.
Mide ağrılarına iyi gelir.
İştah açar.
Ateş düşürür.
Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
Regl ağrılarından dolayı oluşan kasık ağrılarını giderir.
Doğal antidepresan olma özelliğinden dolayı sinirlere iyi gelir.
Ülser tedavisinde kullanılır.
Çocuklarda yaşanan altına kaçırma problemlerinde kullanılır.
Sırt ve bel ağrılarına iyi gelir.
İshale iyi gelir.
Gribin hafif atlatılmasına yardımcı olur.
Antiseptik özelliği sayesinde yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Balgam söktürür.
İdrar söktürür.
Sivilce, leke tedavisi ve cilt beyazlatmada kullanılır.
Gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur.
Kronik mide ağrılarında kullanılır.
Damarların hızla büzüşmesini sağladığı için kanamalı bölgelerde acil müdahale edilebilir.
Alkol ve nikotin bağımlılığına iyi gelir. Ayrıca vücuda verdikleri zarar karşı korur.
Mikrop kırıcı özelliği sayesinde grip ve soğuk algınlığında kullanılır.
Kanser tedavilerinde iyileşme sürecinin hızlanmasını yardımcı olur.
Vücuttaki kırık veya benzeri ağrıları azaltmada tercih edilir.
Uyku sorunlarının hafiflemesine yardımcı olur.
Saçta meydana gelen dökülme, kepeklenme ve nem sorunlarında kullanılır.
Vücutta meydana gelen ödemler için tercih edilir.
Kadınlarda menapoza bağlı yaşanan stres ve gerginliğin önüne geçilmesini sağlar.
Gut hastalığı tedavisi.
Güneş yanıklarının iyileştirilmesinde.
Sarı kantaron bitkisi ve kantaron yağı zararları fazla tüketilmediği sürece yoktur. Fakat her ne kadar bitkisel olsa da bazı durumlarda yanlış kullanımdan dolayı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu ve bunun gibi durumlarda acil olarak bir uzmana danışmalısınız.
Kantaron yağı ne işe yarar?
Kantaron yağı; yanık tedavisinden, yara tedavisine ya da cilt sağlığından, antidepresan özelliğine kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktdır. Kantaron bitkisini birden farklı şekilde kullanabilirsiniz. Bu bitkiyi ister kaynatıp içebilir veya isterseniz yağ şeklinde sürerek kullanabilirsiniz.
Kantaronun içinde; hiperfoni, adhiperfoni, hiperisini, psödohiperisin ve flavonoid bulunur. Bu etken maddeler iyileştirme ve yenilenme özelliği sahip oldukları için birçok hastalığın tedavisinde gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır.
Kantaron yağı yüze sürülür mü?
Kantaron yağı sadece hastalıklarda değil aynı zamanda kozmetik amaçla da sıkça tercih edilmektedir. Kantaron yağı hem bitkisel olması hem de yan etkisi olmaması sebebi ile kozmetik alanlarda da gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Kantaron yağının birden fazla kullanım alanı bulunmaktadır. Yüzdeki yara, sivilce lekesi vb. gibi tedaviler için yüze sürülerek kullanılabilir.
Kantaron yağının cilde birçok faydası bulunur. Bunlardan bazıları ise şöyledir;
Kantaron yağı sivilce lekelerine iyi geldiği gibi sivilceleri de önlemesiyle bilinir. Akne oluşumunun veya yüzde meydana gelen pullanma ya da deri döküntülerinin de önüne geçmektedir. Kantaron yağı yüzde veya vücudun güneş alan yerlerinde kullanılacaksa, mutlaka akşam saatleri yani güneşin olmadığı saatler tercih edilmelidir.
Kantaron yağı, birkaç damlara haline yüzü ince bir tabaka halinde sürülerek iyice yedirilmelidir. Kantaron yağının leke üzerindeki etkileri kısa bir süre içerisinde gözle görülür olarak fark edilmektedir.
Kantaron yağı cilt beyazlatma tercihlerinden biri olarak da sıkça kullanılan ve organik olduğu için sıklıkla tercih edilen yöntemlerden birisidir. Kantaron yağının düzenli kullanımı sonrasında ciltteki renk tonlarında eşitlenme olduğu ve ciltteki düzensiz pigmentlerde açılma olduğu gözlemlenmiştir.
Ayrıca, kantaron yağı saç ve saç dipleri için son derece yararlıdır. Saçlarda oluşan kepek, pullanma ve saç dökülmesine karşı da oldukça etkili bir yöntemdir. Saçta oluşan boyadan veya dış etkenlerden oluşan kırılma, yıpranma ve strese bağlı dökülmelerin sıklıkla önüne geçer. Kantaron yağı, duştan yaklaşık bir saat önce saç diplerine hafif bir masaj yapılarak nazikçe yedirilir. Bir saat boyunca saçta bekleyen kantaron yağını arındırmak için hafif bir şampuanlama ile saç dipleri nazikçe ovalanarak yıkanmalıdır.
Kantaron yağı içilir mi?
Kantaron yağını çay şeklinde içilerek de tüketilebilir. Bir çay bardağı içerisine 3 veya 4 damla kantaron yağı damlatılarak tüketilebilir. Eğer çay şeklinde tüketilmesi gerekiyorsa günde bir tatlı kaşığını geçmemesine özen gösterilmelidir.
Kantaron yağı fiyatı nedir?
Kantaron yağının fiyatı alacağınız yere göre değişiklik gösterebilir. Piyasada 5 TL ile 45 TL arasında değişiklik gösteren kantaron yağı, evde de yapılarak elde edilebilir.
Kantaron yağı kullananlar genellikle düzenli kullanım sonucunda olumlu faydalarını görmektedirler. Her ilaç gibi bitkilerde kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Kantaron yağının bilinen bir yan etkisi olmamasına rağmen yine de kullanacak kişinin, kullanmadan önce alerjisi olup olmadığını öğrenmesinde fayda vardır. Bitkisel ilaçları kullanırken bir veya birden fazla bitki bir arada kullanılmamalıdır.
Kantaron yağını açık tenlilerin, tansiyon sorunu olanların ve sindirim bozukluğu yaşayan kişilerin kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmasında fayda vardır. Kantaron yağını dudak çevresi ve göz altı gibi ince bölgelerde kullanmayınız. Özellikle hamile kadınların kullanılması tavsiye edilmez. Yine kantaron yağının yazın güneşe çıkarken kullanılması leke yapabileceğinden dolayı tercih edilmez.
UYARILAR:
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça:
Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi
Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi
Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi
Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık
Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi
https://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2021/02/kantaron-yaginin-4.jpg360620mehmet Özyürekhttps://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2023/07/logocer-300x156.pngmehmet Özyürek2021-02-20 20:07:442021-02-20 20:58:04Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir ? Kantaron Yağı Nasıl Hazırlanır ?
Paylaşmayı ve iyiliği yücelten Kandil günlerinde akla gelen ilk lezzetlerden biri ise Kandil Simidi. Peki, Evde Kandil Simidi nasıl yapılır, Kandillerle özdeşleşen geleneksel lezzet Kandil Simidinin malzemeleri nelerdir?
Malzemeler
1 yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
125 gr eritilmiş tereyağı (ya da margarin)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı kabartma tozu
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı mahlep (Tercihen)
Üzeri için;
1 yumurta beyazı
Susam
Çörek otu
TARİFİN YAPILIŞI
Yoğurma kabına yumurta sarısı, sıvı yağ, oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt, sirke, tuz ve şekeri ekleyin ve karıştırın.
Un, kabartma tozu ve mahlebi (var ise) ilave edip yoğurmaya başlayın. Mahlep hoş koku vermesi ve pastane simitlerine benzemesi için tercihen kullanılabilir.
3 su bardağı unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde yoğurma kabına ekleyin ve yoğurma işlemine devam edin.
Hamurunuz hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak önce elinizle yuvarlayın ardından tezgahın üzerinde ileri geri sürerek uzatın ve Simit şeklini verin.
Simitlerinizi önce yumurta akına sonra susama bulayın ve Simitleri pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15-20 dakika kontrollü olarak pişirin ve soğuduktan sonra servis edin.
4 PÜF NOKTA…
1- Kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olması dikkat edilmesi gereken ilk kuraldır.
2- Yoğurma işlemi sırasında unu eleyerek ve kontrollü bir şekilde kullanmalısınız.
3- Sirke, kurabiyelere gevreklik vermesi için önemlidir.
4- Son olarak elde ettiğiniz hamurun ele yapışmaması ve yumuşak olması gerekmektedir.
https://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2021/02/kandilsimiti1524.jpg435768mehmet Özyürekhttps://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2023/07/logocer-300x156.pngmehmet Özyürek2021-02-20 19:41:462021-02-20 19:41:46Evde Kandil Simiti Nasıl Yapılır?
Kolajen, bağ dokusunun bir parçası olarak tüm vücutta en fazla bulunan bulunan proteindir. En başta deri olmak üzere dokularımızın dayanıklı, canlı ve esnek olmasını sağlar. Bağ ve bağ dokularını oluşturan kolajen, birleştirici bir tutkal görevi üstlenerek cildimize yaşlanma karşıtı bir destek oluşturur. Kolajen vücutta fibroblast olarak isimlendirilen hücreler tarafından üretilir.
25-30 yaşından itibaren vücutta kolajen sentezi yavaşlar ve toplam kolajen miktarı azalır. Kolajenin azalması deri, kemikler, kan damarları ve gözler başta olmak üzere tüm vücut üzerinde yaşlanmanın belirtilerini tetikler.
Vücutta Kolajenin Azalmasının Sonuçları;
Deride kırışıklıklar
Vücutta sarkma
Kemiklerde zayıflama
Gözlerde küçülme
Yukarda bahsedilen bu sorunlardan korunmak için vücuttaki kolajen üretimine destek olmak gerekir. Kolajen kaynağı besinleri tüketmek kolajenin vücuttaki azalmasına karşı bir önlem olabilir. Daha iyi bir çözüm olarak hidrolize kolajen takviyesiönerilir.
Kolajen Kaynakları Nelerdir Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kolajen vücutta aminoasitlerden C vitamini yardımıyla doğal olarak üretilmektedir. Paça çorbası, tavuk veya balık derisi gibi bazı besinler ise doğrudan kolajen kaynağı olarak kullanılabilir. Kolajen büyük bir molekül olduğu için parçalanması ve insan vücudunun ondan faydalanması zorluklar içermektedir. Bu nedenle hidrolize edilmiş kolajen kullanmak kolajen takviyesi için en doğru yaklaşım olacaktır. Ağız yoluyla kullanılan hidrolize balık kolajeninin yaşlanmanın görünür belirtilerine karşı etkili olduğu bilimsel literatürde, klinik çalışmalarla gösterilmiştir.
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça:
Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi
Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi
Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi
Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık
Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi
Malzemeler: *2 adet yumurta sarısı *1 fincan sıvı yağ *Tarçın, kakao *50 gr keten tohumu (az öğütülmüş) *50 gr üzüm çekirdeği ( ince öğütülmüş) *50 gr yulaf ezmesi *Kayısı, incir ve Mürdüm eriği kurusu (İsteğe bağlı miktarda) *1-1.5 kahve fincanı şeker yada pekmez veya bal *Tam buğday unu (yeteri miktarda)
Hazırlanışı: Yumurtaları akından ayırın ve kek kabında iyice çırpın. Sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. Diğer malzemeleri de ekleyerek normal bir kek hamuru elde edin ve 150-160 derecede pişirin. Kekinizi buz dolabında muhafaza edin. Her gün aç karnına 2 dilim yiyin.
NOT: Keki 2 ince dilimden fazla yemeyin. Üzerine mutlaka 2 bardak ılık su için… Kronik kabızlık şikayeti olanlarda “unutkanlık” daha sık gözlenmektedir. Taze sıkılmış havuç suyu, kür olarak uygulandığında hem kabızlığın ortadan kalkmasında yardımcı hem de unutkanlığa karşı mükemmel bir silahtır. * Gün İçinde Mutlaka 2-3 Litre Su İçmeye Özen Gösterin.
HAVUÇ SUYU KÜRÜ: Taze olarak sıkıp, gece yatmadan önce içmeniz öneriliyor. Bir ay taze sıkılmış havuç suyu uygulayacaksınız. Zaruri durumda Bunu gündüz de içebilirsiniz.
Diğer İsimleri: Avşar Otu, Çoban Düdüğü, Asarun, Kırmızı Mahmuz, Çetük Otu Ve Valerian Root, Valeriana, Valeriana officinalis, Valeriane, Garden heliotrope, Herbe aux chats
Latince Adı: Cardaria Draba
Botanik Bilgi : İkiçenekliler sınıfının, kediotugiller familyasındandır. Normal olarak kedi otu 0,5-1,2 metre boyundadır. Gövde yuvarlak, içi boş, esmer, kahverengimsi veya kızılımsı esmer veya esmerimsi yeşil renktedir ve çatallaşmadan yükselir. Çiçekleri, şemsiye görünümündedir. Çok küçük olan çiçeklerinin taç yaprakları 2-7 metre büyüklüğünde, pembe, açık pembe veya beyaz renktedir. Kökleri bir yumru şeklinde 3-5 cm uzunluğunda, ana kök ve saçak köklerin dışı sarımsı gri veya açık esmer renktedir.
Bileşim:
Ülkemizde her bölgede yüksek rakımlı dağlarda yabani olarak yetişir. Boyu yaklaşık olarak 50-80 cm arasında olup bahar aylarında beyaz ve mor renklerde çiçek açar. Yaprakları oval ve kendine has değişik ve ağır bir kokusu vardır. Kedilerin bu kokuyu sevip kendilerini bu bitkiye sürttükleri için kedi otu ismiyle anılır.
Toplanması – Saklanması : Kökleri Eylül ve Ekim’de sökülerek yıkanır, kurutulur. Nemden uzakta ve ışıktan uzakta muhafaza edilir. Kedi kökü kurutulurken sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkmaması gerekir. Bunun üzerinde bir ısı ile kurutulur ise birleşimindeki eter yağı etkisi yok olur.
Tıbbi Kullanımı: Özellikle müzmin uykusuzluk sorununa, sara hastalığına, zehirli böcek sokmalarına, cinsel organları güçlendirmeye, mide iltihabına, şeker hastalığına, sinir sistemini dengede tutmaya, soğuk algınlığına, adale ve kasları gevşetmeye ve ağrılarına, yaraları iyileştirmeye, adet düzensizliğine ve cinsel Bu bitkinin yapraklarından çok kökünü çok daha faydalıdır. 4-5 gün kökünden 1 tatlı kaşığı 1 su bardağı su içinde 3 dk. kaynatılarak içildiğinde uykusuzluk sorununu giderilir.
Kedi kökü uyku rahatsızlıklarında en çok kullanılan 5-6 şifalı bitkiden en önemlisidir.
Sık sık uyanma ve hafif uyuma, huzursuzluk ve sinirsel nedenlerle uyuyamamaya karşı kullanılır.
Sinirsel huzursuzluk, sinirsel mide bağırsak ağrıları, sinirsel kalp rahatsızlıklarında kullanılır.
Gerginlik ve telaş, korku, stres gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.
Spazm çözücüdür. Bedende oluşan krampları, bağırsaklarda duyulan ani ağrıları ve regl ağrılarından ortaya çıkan kramp ve sancıları yok eder.
Sinirsel kökenli baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.
Kullanım Şekli : İki kahve kaşığı kedi kökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.
UYARI : Aşırı dozajda ve uzun süre kullanılır ise baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı gibi geçici rahatsızlıklara neden olabilir.
UYARILAR:
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça:
Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi
Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi
Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası
Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi
Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık
Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi
https://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2019/11/kediotu.png236376adminhttps://cercimehmetefendi.com/wp-content/uploads/2023/07/logocer-300x156.pngadmin2019-11-05 13:01:142021-02-20 22:36:53KEDİ OTU / VALERİANA
Bileşim: Karbonhidratlar (%45), protein (%3), yağ (%0.6), polifenoller ( %1.9), lifler (%40), mineraller ( potasyum %0.8, kalsiyum %0.35, magnezyum %0.054, fosfor %0.096 demir %0.003), vitaminler ( A, C, D, B6 ) Keçi Boynuzu Ülkemizde Akdeniz ve Güney Anadolu ormanlarında yetişir. Ağacının boyu yaklaşık olarak 8-10 metre civarındadır. Yaprakları geniş damarlı ve oval biçimde deri gibi serttir. Salkım halinde leylak gibi fakat çiçeklerinin rengi yeşildir. Sonbaharda olgunlaşan meyveleri boynuz biçiminde ve koyu kahverengi renktedir. Parlak görünümlü bu meyveler çekirdekli kenarları odunsu ballı ve tatlıdır.
Tıbbi Kullanımı: Keçiboynuzu şifa yönünden oldukça zengin bir meyve olup, Vücuda dinçlik vermeye, cinsel gücü artırmaya, astım, bronşit ve nefes darlığına, balgam çıkartmaya, öksürüğe, susuzluğu gidermeye, ishali kesmeye, şeker ve tansiyon hastalığına, kemikleri güçlendirmeye, kansızlığa, sindirim sistemini düzene koymaya, siğilleri yok etmeye, çıbanlara ve kas dokusunu güçlendirmeye faydalıdır. Meyvesi taze taze yenir, kurutup öğütülerek bal ya da pekmeze karıştırılıp yenir, yada kahve gibi içilir. Pekmezi yapılarak tüketilir. Çekirdekleri toz haline getirilip siğil, çıban ve yaralarda kullanılır. Yaprakları ve dalları kaynatılarak suyu içilir. Meyvesi kaynatılarak suyu içilir.
UYARILAR: –
Keçiboynuzu özünün faydaları nelerdir? Balgam sökücü özelliği vardır. Özellikle sigara kullananlar için… Akciğer ve karaciğer içinde toplanan toksinlerin dışarıya atılarak temizlenmesini sağlar. Vücutta biriken radyasyonun dışarı atılmasını sağlar. Süte oranla kalsiyum bakımından 3 kat daha zengindir. Grip ve nezleye karşı vücut direncini arttırır. -Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik erimesi tedavisine yardımcı olur. Kansızlık için iyi bir doğal ilaçtır. Özellikle çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişim için iyi bir destektir. Diş ve diş eti sağlığında destek sağlar. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır Alerji tedavisinde kullanılır. İyi bir antioksidandır. Tansiyon sorunu yaşayanlar için dengeleyici bir yapısı vardır. Cinsel gücü arttırdığı gibi, sperm sayısını artırdığı bilinmektedir.
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça: Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi
Diğer İsimleri: Zahter, sinek kanadı ve anzer çayı
Latince Adı: Herba Thymi
Ülkemizin her bölgesinde dağlarda, tepelerde orman içlerinde kümeler halinde yabani olarak yetişir. Günümüzde bahçelerde kültüre edilerek te yetiştirilmektedir. Baharda çiçek açan kekiğin kendine has keskin bir kokusu vardır.
Bileşim: Antioksidan aktiviteye sahip flavonoidler ( apigenin, naringenin, luteolin ve thymonin )
Tıbbi Kullanımı: Vücudu güçlendirmeye, kan şekerini düzenlemeye, böbrek ve idrar yolları iltihaplarına, salgı bezlerinin düzenli çalışmasına, astım, bronşit ve nefes darlığına, göğsü yumuşatmaya, romatizma ve siyatik ve mafsal ağrılarına, iştah açmaya, sedefe, mide bağırsak gazlarına, bağırsak parazitlerine, cinsel gücü artırmaya, zayıflamaya, gözü güçlendirmeye faydalıdır. Yemeklerde baharat olarak kullanılır, kaynatılarak suyu içilir, yağı suya damlatılarak içilir, yağı harici olarak ağrıyan bölgelere sürülür, suyu ile cilt temizlenir. Enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Bağırsak parazitlerinin tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılır. Kandida dahil birçok mantar türünde güçlü bir inhibitördür. Ayak ve tırnak mantarları tedavisinde etkinliği gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalarda balgamlı öksürük akut bronşit tedavisinde etkili olduğu görülmüştür. Salmonella ve E. coli dahil bir çok bakteriye karşı önleyici özelliğiyle iyi bir antibakteriyeldir.
UYARILAR: Hamile, guatr hastaları ve yüksek tansiyon hastaları bu bitkiyi fazla kullanmamalıdır.
İlgili Makaleler / Haberler/Kaynakça: Prof. Dr. Turan Baytop Türkiye de Bitkilerle Tedavi Ayhan Yalçın Şifalı bitkiler Ansiklopedisi Prof Dr. Ivan Isaev Ivanov Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası Mag. Farm. Ilıya Ivanov Lancev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası Dr. Med. Geo Kırılov Neşev Şifalı Bitkilerle Tedavi Atlası Prof. Dr. İbrahim AdnanSaraçoğlu Tıbbi Bitkiler Rehberi Maria Treben Tanrı’ nın Eczanesinden Sağlık Seyyid Ahmet Tillovi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi